Fasen bij ontwerp (1)

Kwaliteitsaspecten: 

Hieronder en hiernaast vind je informatie over de volgende kwaliteitsaspecten: Relevant, Schaalbaar, Consistent, Duurzaam en Praktisch bruikbaar.

Relevant (Analyse/monitoring) - Het spel is relevant

De naam van het spel is het grote FIFA spel. FIFA is een game hype die elk jaar terug komt onder vooral jongens. Het is dus zeer relevant voor jongeren op het VO. 

Trefbal kent elke leerling op het voortgezet onderwijs wel en is ook niet heel moeilijk uit te leggen. We spelen het spel op het VO, omdat dit spel nog te uitdagend kan zijn i.v.m. vele SR-alternatieven en meerdere leerdoelen tegelijk behandelen. Het ontwerp voorziet dus in behoefte en is gebaseerd op een hype.

 

Het is relevant voor het onderwijs, omdat het motorische leerdoel mikken en treffen terug komt in het spel. Leerlingen moeten op korven, elkaar en de pylonen mikken om het spel te kunnen winnen. We hebben hier nog een uitdaging aan toegevoegd door springend mikken. De elementen "Timing" en "Samenwerken" zijn dus heel belangrijk in het spel. Een subdoel kan zijn gooien.

 

De beleving is ook hoog voor leerlingen doordat er verschillende rollen in het spel zijn. Rollen kunnen een succesbeleving creëren bij leerlingen die normaal niet zoveel naar voren komen in een trefbalspel. 

Consistent (curriculumontwerp)- Het ontwerp zit logisch in elkaar

Het spel is methodisch didactisch opgebouwd. We beginnen met alle leerlingen verdeeld over twee vakken en er zijn geen rollen. Daarna komt er steeds een rol bij en wordt het spel opnieuw gespeeld. Zo kunnen leerlingen wennen aan de regels en de rollen die vervuld moeten worden.

 

De regels worden aan het begin van de eerste les duidelijk uitgelegd en elke les worden deze regels herhaald. Je begint bij de eerste les met een uitleg van de docent. Vanaf de tweede les gaat de docent vragenderwijs te werk, om zo leerlingen actief te betrekken en hun kennis te testen. Vervolgens kan de docent de rollen duidelijk uitleggen en de volgende les dit weer vragenderwijs herhalen.

 

Het ontwerp kan in een standaard gymzaal gegeven worden maar, heeft wel de gehele zaal als ruimte nodig. Het spel kan maximaal 10 minuutjes duren om op te bouwen. Gebruik leerlingen tijdens de op- en afbouw en geef ze duidelijke instructies. Dan gaat de op- en afbouw gestructureerd en behoudt de docent het overzicht. We keken naar loopt 't, leert t en lukt 't. Het spel loopt, de leerlingen hebben succesbeleving en het spel leeft erg tijdens het onze try-out bij de 4 MAVO/HALO klas.

Praktische Bruikbaar - Het ontwerp is bruikbaar in de situatie waarvoor het bedoeld is.

Het spel is bedoeld voor de doelgroep op het Voortgezet Onderwijs. Je kan differentiëren bij de klassen 1 tot en met 6 door rollen te versimpelen of achterwege te laten, tot extra rollen toe te voegen of juist uitdagender te maken door meer restricties toe te passen op de verschillende rollen. Let wel op de veiligheid. 1 kind per keer in de trampoline om ongelukken te voorkomen. De gymdocent moet de veiligheid bij dit spel als prioriteit stellen, aangezien er veel gesprongen wordt door de leerlingen.

 

Het spel is een hype die elk jaar terug komt op meerdere gameconsoles. De doelgroepen kennen het spelletje dus ook en voetbal is een algemene trend in Nederland die veel leerlingen ook kennen en begrijpen.

 

Je kan differentiëren met het materiaal wat jij hebt staan in je gymzaal. Zo kun je Bosan Blokken vervangen voor kasten en de muur verlagen door 5cm matjes te gebruiken in plaats van 30cm matten.


Fasen bij ontwerp (2)

Hieronder wordt ADDIE beschreven en uitgewerkt:

Analysis:

Voor welk 'probleem' of vraagstuk moet er wat ontwikkeld worden?

Er moet een spel gemaakt worden dat voortkomt uit een al bestaande trend of hype uit de binnen of buitenwereld.

Waarom moet er voor dit 'probleem' of vraagstuk wat ontwikkeld worden?

Het is leuk om nieuwe spellen te kunnen spelen met de leerlingen. Vaak worden er tijdens de gymlessen veel dezelfde activiteiten/spellen gegeven en dus is het tijd voor wat variatie en vernieuwing. Het is voor de beleving van de kinderen leuker als het spel te maken heeft met iets herkenbaars dat voorkomt in hun dagelijks leven. Ze kunnen zich zo meer inleven in de spellen en daar nog meer plezier uit halen.

Wie is de doelgroep waarvoor ontwikkeld wordt?

Het spel is vooral bedoeld voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs. Het is namelijk een erg druk spel waar veel gebeurt. Kinderen op het PO, zeker de jongere groepen, zijn nog niet vaardig genoeg om een trefbalspel te spelen met zo veel materiaal, regels, rollen en ballen. Er gebeurt dan te veel tegelijk en het spel zal hoogstwaarschijnlijk niet tot zijn recht komen. Ook gaat veiligheid boven alles en als het spel te chaotisch wordt dan is het niet veilig meer.

 

Het is daarom aan te raden om het spel alleen op het VO te spelen en zelf in te schatten of jouw klas (bijvoorbeeld klas 1 of 2) vaardig/ontwikkeld genoeg is om het te spelen.  Het is bovendien een passend spel voor deze leeftijdscategorie omdat FIFA waarschijnlijk veel gespeeld wordt door deze leerlingen en kinderen rond deze leeftijd meer opzoek zijn naar uitdagingen en dus de complexere rollen en regels interessant zullen vinden.

 

Wat is de beginsituatie van de leerlingen?

De beginsituatie van de leerlingen is dat ze een trefbal spel kunnen spelen door de gehele zaal, met (standaard) regels. De beginsituatie van het grote FIFA spel wijkt daar niet veel vanaf. Buiten het feit dat er een trampoline + muur aanwezig is en dat je met de bal mag lopen, gelden dezelfde regels (niet afweren, hoofd telt, af is achtervak etc.).

 

Wat zijn de doelen die ik wil bereiken met het ontwerp?

We willen met het spel bereiken dat de motorische vaardigheden, wat betreft gooien, mikken, vangen en ontwijken zich ontwikkelen. Ook is het element timing belangrijk als leerlingen ervoor kiezen om op de pionnen te mikken tijdens een sprong vanuit de trampoline. Het individueel verbeteren van timing is dus ook gewenst. Als laatst is het de bedoeling dat leerlingen gaan samenwerken. Om het spel te kunnen winnen moet je ervoor zorgen dat je samen kansen ontwikkeld om te scoren of bijvoorbeeld met meerdere tegelijk de aanvoerder af probeert te krijgen of de verdedigers afgooien zodat de spits vrij spel heeft.

Samengevat: motorische vaardigheden verbeteren, timing ontwikkelen en samenwerken.

 

Hoe komt het ontwerp (de leertaken, opdrachten) eruit te zien?

In het les ontwerp kun je teruglezen hoe het spel precies in zijn werk gaat. Er zijn verschillende rollen die ervoor zorgen dat het spel uitdagender wordt en leerlingen meerdere taken krijgen en dus keuzes moeten gaan maken in het spel.

Binnen welk tijdspad moet er ontwikkeld worden?

Wij hebben ongeveer 3 maanden te tijd gekregen voordat we het officiële lesontwerp in moesten leveren. Op 20 februari 2019 hebben we ons prototype gepresenteerd. Vanaf dat moment tot en met 12 April 2019 hebben we de tijd gehad om ons spel te perfectioneren.

Design:

Hoe komt de inhoud eruit te zien, welke opdrachten worden gemaakt?

De eerste ronde van het spel wordt gespeeld zonder extra rollen. De leerlingen mogen eerst even wennen aan de regels, de muur en de trampoline en het feit dat je mag lopen met de bal. Ook kunnen ze zo een aantal pogingen doen om via de trampoline op de pionnen te mikken om ervoor te zorgen dat al hun teamgenoten er weer in mogen. Als dat goed gaat dan kun je beginnen met de rollen toe te voegen. Als eerst kun je een keeper aanschaffen die de pionnen mag verdedigen tot en met een bepaalde lijn. (Niet te dichtbij de kast). Na een ronde met keepers kun je nog een aanvoerder toevoegen. De aanvoerder heeft twee levens maar wanneer deze beiden op zijn is het spel wel afgelopen en heeft het andere team gewonnen. Na de aanvoerder kun je de spits en de verdediger aanbrengen. De spits mag als enige onder het tunneltje door naar het veld van de tegenstander. De verdediger is de enige speler die de spits af kan gooien op het moment dat hij onder de (voor hem gecreëerde) tunnel door is en in “vijandig gebied” staat. Als laatst kun je nog een korf toevoegen samen met een tweede verdediger. De spits kan ervoor kiezen om niet te mikken op tegenstanders of pionnen maar om te proberen te scoren in de korf. Als dat hem lukt dan mogen al zijn teamgenoten weer terug in het spel.

 

Welke instructiestrategieën worden toegepast om de inhouden over te brengen en de doelen te realiseren?

We brengen de instructie steeds klassikaal. Voordat we beginnen introduceren we de simpelste versie van het spel, de beginsituatie. Na elke ronde leggen we het spel stil en voegen we, mits de rondes goed/volgens plan verlopen, nieuwe regels (en materialen) toe.

We geven uitleg over de rol en de opdracht die daarbij hoort, leggen uit wat het doel is van deze opdracht in het spel en beantwoorden eventuele vragen. Als alles duidelijk is laten we de teams klaar staan en starten we de volgende ronde.

 

Hoe worden inhouden beoordeeld?

De inhoud wordt beoordeeld door de lessen heen. Er wordt niet alleen gekeken naar het eindresultaat maar naar het gehele proces ernaartoe. Vanaf de eerste ronde tot de laatste inclusief alle rollen. We kijken naar de ontwikkeling van de vaardigheden van de leerlingen door de lessen heen. Ook wordt er gelet op inzet en motivatie, samenwerken, het begrip en willen aannemen van de rollen, actief meedoen en tactiek.

Ontwerp een prototype versie:

Prototype LVBF

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.

Development:

Zoals je kunt zien hadden we nog geen extra rollen bij het prototype. Dit zorgde ervoor dat het spel wat statisch was en niet heel uitdagend. Ook was er geen belonend aspect voor als je vanuit de trampoline gooide ten opzichte van gewoon vanaf de grond. Op basis van o.a. deze feedback hebben we de rollen/opdrachten en materialen + vakken toegevoegd.

Ook heette het spel hier nog El Chapo. Op basis van een terechte opmerking over kind vriendelijkheid hebben we naderhand toch besloten om het spel een ander thema te geven waar de kinderen zich meer mee kunnen identificeren.

Implementation:

Het prototype is getest bij de focusgroep van meneer Özguven. Deze groep bestond uit ongeveer 16 leerlingen die uit het tweede en derde leerjaar kwamen. Allemaal deskundigen die een individuele mening en andere kijk op het spel hebben. Er was tijd om twee rondes te spelen. Achteraf hebben we met zijn allen geëvalueerd en zijn er tips en tops gegeven.  Er was al wel veel beleving tijdens het spel maar er was ook nog genoeg ruimte voor verbetering.

 

Ons uiteindelijke lesontwerp is getest bij een Mavo 4 klas. (Try-out methode) De leerlingen vonden het een onwijs leuk spel. Iedereen kende FIFA dus de beleving was hoog. Ook de uitdaging die de herkenbare rollen met zich meebrachten zorgde voor enthousiasme onder de leerlingen.

Evaluation:

Vooral na het geven van het prototype hebben we van de focusgroep veel feedback gehad waarmee we verder konden werken.

 

De gegeven feedback van de focusgroep tijdens en na het spel:

  • Keepers toevoegen die de pionnen mogen verdedigen zodat deze niet zo makkelijk omgeschoten kunnen worden.
  • Een vak toevoegen waar niemand, ook de keepers niet, in mogen komen zodat de pionnen nog wel omgegooid kunnen worden.
  • Een doorgang toevoegen in de muur waardoor tegenstanders in elkaars veld kunnen treden.
  • Korven of andere opties toevoegen waarin gescoord kan worden, gelukt? Al je teamgenoten weer in.
  • Beloning voor als je vanuit de trampoline gaat gooien.
  • Meer rollen toevoegen om het minder statisch te maken en meer uitdaging/beleving.
  • Met zijvak (rondom het veld) in plaats van alleen zijvak werken.
  • Ander thema kiezen wat kind vriendelijker is en herkenbaarder.

Aangepaste lesvoorbereiding

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.